fbpx

Diasteem

Of het nu gaat om cosmetische redenen of om ongemak en medische problemen, onze beugels kunnen het spleetje tussen je tanden verhelpen. We bieden verschillende beugelsystemen aan, waaronder slotjesbeugels en de Invisalign/SPARK beugel. Neem contact met ons op of plan een consult in via de website. Samen bespreken we de mogelijkheden om jouw glimlach weer perfect te maken!

Diasteem

Dental monitoring

Smile design

Facial driven orthodontics

3D printing

Artificial Inteligence

Recensies

Door jarenlange ervaring weet de Ortho zijn kennis en vaardigheden vakkundig toe te passen in de praktijk.
Marja de Leur
Lees verder
Hele prettige ervaring. Rustig, schoon, alles wordt heel duidelijk uitgelegd, je hoeft niet in dat vieze spul te happen, zij werken met moderne 3d scan, ik werd heel snel en kundig geholpen. Echt een fijne ervaring!
Danny Haan
Lees verder
Mijn tandarts verwees me door naar De Ortho in Bussum. Prettige en vriendelijk, erg vakkundig en fijne persoonlijke begeleiding. Ze houden de ontwikkelingen van je gebit goed in de gaten.
Min Li
Lees verder
Recommended! Zowel receptioniste als tandarts waren professioneel en vriendelijk. Alles werd duidelijk uitgelegd!

Waarom De Ortho?

W.J. Kolkert

Hoe werkt het?

Tijdens een virtueel consult bespreken we jouw wensen en beoordelen we de haalbaarheid van de behandeling.
We verzamelen gedetailleerde gegevens, zoals rΓΆntgenfoto’s en 3D print van je gebit, voor een grondige analyse.
Samen met onze tandarts bespreken we het behandelplan, waarbij we jouw specifieke behoeften en doelen in overweging nemen.
De beugel wordt zorgvuldig geplaatst, waarbij we ervoor zorgen dat deze comfortabel zit en optimale correctie biedt.

We plannen regelmatige controles in onze kliniek, waarbij we ook digitale monitoring gebruiken om je voortgang op afstand te volgen.

Na het bereiken van het gewenste resultaat, verwijderen we de beugel op een veilige en efficiΓ«nte manier.

Nacontroles zorgen ervoor dat je glimlach stabiel blijft en eventuele retentieapparaten worden aangepast indien nodig.

Spleetje tussen tanden verhelpen

Een spleetje tussen de tanden, ook wel diasteem genoemd, komt regelmatig voor. Een diasteem tussen de voortanden komt vaker voor bij kinderen en jongeren dan bij volwassenen. In veel gevallen sluit het spleetje tussen de voortanden bij kinderen vanzelf, dit komt door de groei van het gebit. Wanneer het spleetje tussen de tanden blijft bestaan na de puberteit kun je ervan uitgaan dat het niet vanzelf herstelt.
Een spleetje tussen de tanden verhelpen is niet noodzakelijk. In veel gevallen kan het geen kwaad, het is dan voornamelijk een cosmetisch probleem. Sommige mensen merken dat ze minder makkelijk glimlachen of zich onzeker voelen. Dat zou een goede reden kunnen zijn om een spleetje tussen tanden te verhelpen met een beugel.

Een andere reden is dat het wel voor ongemak of medische problemen zorgt. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat etensresten zich ophopen tussen het spleetje. Daarom is het belangrijk dat de tanden goed schoongemaakt worden. Als etensresten niet goed weggehaald worden door bijvoorbeeld te flossen of tandenstokers te gebruiken, gaan de bacteriΓ«n zich vermenigvuldigen en ophopen. Dat zorgt na verloop van tijd voor verschillende tandproblemen, van ontstoken tandvlees tot gaatjes in je tanden en een slechte adem. In ernstige gevallen kan een diasteem er zelfs voor zorgen dat het lastiger is om te kauwen waardoor de kaak op een ongezonde manier gebruikt wordt. Niet goed kauwen kan weer leiden tot maag- en darmproblemen. Daarnaast kan een verkeerde houding voor kaakgewrichtsklachten zorgen waardoor je pijn kunt ervaren.

Beugel spleetje tussen voortanden

Een beugel voor een spleetje tussen de tanden is een goede optie. Bij de Ortho kun je kiezen uit verschillende beugelsystemen: slotjesbeugel (slimme slotjes, tandkleurige slotjes of linguale slotjes). Daarnaast is de Invisalign/SPARK beugel ook een goede optie om een spleetje tussen de voortanden te verhelpen. Wil je een beugel laten aanmeten om je gebit te corrigeren? Plan dan een virtueel consult in via de button bovenaan de website.

Hoe ontstaat een spleetje tussen de tanden?

Een diasteem kan op verschillende manieren ontstaan:

  • Genetische aanleg. Wanneer er iemand in je familie een diasteem in het gebit heeft kun je dit kenmerk van hen erven, net als de kleur van je haren of je lengte. Het spleetje ontstaat dan door de natuurlijke vorm van je gebit.
  • Het wisselen van de melktanden. Doordat er tanden ontbreken ontstaat er te veel ruimte in het gebit. Tanden hebben hierdoor ruimte om te gaan schuiven, wat kan leiden tot een spleetje tussen de tanden.
  • Tanden met verschillende formaten. Zijn de tanden te klein in verhouding tot het kaakbot? Dan kunnen er vanzelf spleetjes tussen de tanden ontstaan. De tanden zijn namelijk te klein om het hele kaakbot te vullen en gaan iets uit elkaar staan.
  • Scheefstaande tanden. Doordat tanden scheef staan kan er ruimte ontstaan tussen de tanden.
  • Als het tandvlees al lange tijd ontstoken is, kan dit het tandvlees en het kaakbot aantasten. Hierdoor gaan tanden soms loszitten of verschuiven wat kan zorgen voor een spleetje tussen de tanden.
  • Maxilair Labiale frenulum/lipbandje. Dit is de naam voor het kleine stukje weefsel dat je bovenlip met je tandvlees verbindt. Soms is dit weefsel net te kort waardoor het zich deels nestelt tussen de twee voortanden. Dit resulteert uiteindelijk ook in een diasteem.
  • Ongezonde gewoontes zoals: duimen, tongpersen, gebruik van een fopspeen of flessenvoeding.

Meer weten over een spleetje tussen de tanden verhelpen? Neem dan gerust contact met ons op, dan bespreken we samen de mogelijkheden! Wil je een beugel laten aanmeten om je gebit te corrigeren? Plan dan een virtueel consult in via de button.