fbpx

Overlappende tanden

Overlappende tanden kunnen niet alleen zorgen voor een scheef gebit, maar ook voor medische klachten zoals pijn en ongelijkmatige slijtage. Daarnaast bemoeilijken ze het poetsen, waardoor bacteriën en problemen zoals gaatjes en tandvleesontstekingen ontstaan. Ontdek hoe onze beugelbehandelingen ruimte creëren tussen tanden en kiezen, zodat je weer kunt genieten van een prachtige glimlach. Plan nu een consult en zet de eerste stap naar een gezond en recht gebit!

Overlappende tanden

Dental monitoring

Smile design

Facial driven orthodontics

3D printing

Artificial Inteligence

Recensies

Door jarenlange ervaring weet de Ortho zijn kennis en vaardigheden vakkundig toe te passen in de praktijk.
Marja de Leur
Lees verder
Hele prettige ervaring. Rustig, schoon, alles wordt heel duidelijk uitgelegd, je hoeft niet in dat vieze spul te happen, zij werken met moderne 3d scan, ik werd heel snel en kundig geholpen. Echt een fijne ervaring!
Danny Haan
Lees verder
Mijn tandarts verwees me door naar De Ortho in Bussum. Prettige en vriendelijk, erg vakkundig en fijne persoonlijke begeleiding. Ze houden de ontwikkelingen van je gebit goed in de gaten.
Min Li
Lees verder
Recommended! Zowel receptioniste als tandarts waren professioneel en vriendelijk. Alles werd duidelijk uitgelegd!

Waarom De Ortho?

W.J. Kolkert

Hoe werkt het?

Tijdens een virtueel consult bespreken we jouw wensen en beoordelen we de haalbaarheid van de behandeling.
We verzamelen gedetailleerde gegevens, zoals röntgenfoto’s en 3D print van je gebit, voor een grondige analyse.
Samen met onze tandarts bespreken we het behandelplan, waarbij we jouw specifieke behoeften en doelen in overweging nemen.
De beugel wordt zorgvuldig geplaatst, waarbij we ervoor zorgen dat deze comfortabel zit en optimale correctie biedt.

We plannen regelmatige controles in onze kliniek, waarbij we ook digitale monitoring gebruiken om je voortgang op afstand te volgen.

Na het bereiken van het gewenste resultaat, verwijderen we de beugel op een veilige en efficiënte manier.

Nacontroles zorgen ervoor dat je glimlach stabiel blijft en eventuele retentieapparaten worden aangepast indien nodig.

Beugel voor overlappende tanden

Overlappende tanden zijn vaak het resultaat van tanden die te dicht op elkaar staan doordat ze te weinig ruimte hebben in de kaak. Dit resulteert niet alleen in een scheef gebit maar kan zelfs medische klachten veroorzaken. Eén van de meest voorkomende klachten is pijn aan het gebit. Er kan een drukkend gevoel ontstaan dat leidt tot een zeurende pijn. Het is mogelijk dat je de kaakspieren op de verkeerde manier gebruikt waardoor je pijn ervaart en de tanden ongelijkmatig slijten. Een bijkomend probleem is dat het poetsen van het gebit lastig is wanneer de tanden te dicht op elkaar staan. Hierdoor blijven er voedselresten tussen de tanden achter waardoor bacteriën sneller de kans krijgen om gaatjes, tandvleesontstekingen en een slechte adem te veroorzaken. Ook kunnen er kauwproblemen ontstaan doordat de tanden niet goed op elkaar aansluiten. Er zijn twee oorzaken voor overlappende tanden:

  • Een genetische oorzaak. Het kan zo zijn dat je een genetisch kleine kaak, waardoor er niet voldoende ruimte is voor een compleet gebit. Je tanden staan hierdoor niet naast elkaar – maar drukken tegen elkaar aan, verschuiven of groeien over elkaar heen.  Ook zal door het krimpen van de kaak bij het ouder worden de ruimte alleen maar kleiner worden.
  • Ongezonde gewoontes. Tanden worden naar elkaar toegedrukt door ongezonde gewoontes zoals: kinderen die duimen of mensen die tongpersen. Door veel druk op je tanden te leggen, kunnen ze naar elkaar geduwd worden en over elkaar heen groeien.

Het komt op alle leeftijden voor dat tanden te dicht op elkaar staan. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat verstandkiezen doorkomen en ze te weinig ruimte hebben waardoor ze gaan draaien. In dat geval wordt vaak aangeraden om verstandskiezen te laten trekken. In sommige gevallen is het probleem al merkbaar bij kinderen maar bij hen kan het door de groei nog bijtrekken. Heb je op volwassen leeftijd last van drukkende tanden of tanden die verschuiven? Dan herstelt dat niet vanzelf maar zal het met de leeftijd erger worden. In dat geval heb je een beugel voor overlappende tanden nodig om het gebit te corrigeren.

Meer ruimte creëren tussen tanden en kiezen met een beugel

Er zijn verschillende behandelmethodes om tanden recht te zetten en meer ruimte te creëren tussen de tanden. Eén van de meest voorkomende behandelmethodes is een beugel. Een beugel zorgt ervoor dat spleetjes, scheve tanden of andere problemen verholpen worden. Is er te weinig ruimte in de kaak? Soms kan het dan nodig zijn om tanden en kiezen te trekken die problemen veroorzaken om daarna een beugel aan te kunnen meten. Welke beugel bij scheven tanden wordt aangemeten? Bij de Ortho maken we gebruik van verschillende slotjesbeugelsystemen: de Insignia slotjesbeugel (slotjesbeugel op maat), conventionele slotjesbeugel (slimme slotjes, tandkleurige slotjes en linguale slotjes) of van plastic aligners (bitjes) van Spark of Invisalign beugel.

Meer weten over een beugel voor overlappende tanden? Neem dan gerust contact met ons op, dan bespreken we samen de mogelijkheden! Wil je een beugel laten aanmeten om je gebit te corrigeren? Plan dan een virtueel consult in via de button.