fbpx

Kruisbeet

Heb je last van een kruisbeet? Tanden en kiezen die niet goed op elkaar aansluiten kunnen voor diverse problemen zorgen, zoals kaakproblemen, slijtage en terugtrekkend tandvlees. Ontdek hoe De Ortho in Bussum jou kan helpen met een gratis virtueel consult. Onze beugels corrigeren de stand van je kaak en tanden, voor een gezonde en symmetrische beet. Plan nu een consult!

Kruisbeet

Dental monitoring

Smile design

Facial driven orthodontics

3D printing

Artificial Inteligence

Recensies

Door jarenlange ervaring weet de Ortho zijn kennis en vaardigheden vakkundig toe te passen in de praktijk.
Marja de Leur
Lees verder
Hele prettige ervaring. Rustig, schoon, alles wordt heel duidelijk uitgelegd, je hoeft niet in dat vieze spul te happen, zij werken met moderne 3d scan, ik werd heel snel en kundig geholpen. Echt een fijne ervaring!
Danny Haan
Lees verder
Mijn tandarts verwees me door naar De Ortho in Bussum. Prettige en vriendelijk, erg vakkundig en fijne persoonlijke begeleiding. Ze houden de ontwikkelingen van je gebit goed in de gaten.
Min Li
Lees verder
Recommended! Zowel receptioniste als tandarts waren professioneel en vriendelijk. Alles werd duidelijk uitgelegd!

Waarom De Ortho?

W.J. Kolkert

Hoe werkt het?

Tijdens een virtueel consult bespreken we jouw wensen en beoordelen we de haalbaarheid van de behandeling.
We verzamelen gedetailleerde gegevens, zoals röntgenfoto’s en 3D print van je gebit, voor een grondige analyse.
Samen met onze tandarts bespreken we het behandelplan, waarbij we jouw specifieke behoeften en doelen in overweging nemen.
De beugel wordt zorgvuldig geplaatst, waarbij we ervoor zorgen dat deze comfortabel zit en optimale correctie biedt.

We plannen regelmatige controles in onze kliniek, waarbij we ook digitale monitoring gebruiken om je voortgang op afstand te volgen.

Na het bereiken van het gewenste resultaat, verwijderen we de beugel op een veilige en efficiënte manier.

Nacontroles zorgen ervoor dat je glimlach stabiel blijft en eventuele retentieapparaten worden aangepast indien nodig.

Beugel voor kruisbeet

Een kruisbeet is een standsafwijking waarbij de tanden en kiezen niet goed op elkaar aansluiten. Deze wordt vaak veroorzaakt door een te smalle bovenkaak. Het gevolg van een kruisbeet is vaak een discrepantie in de kaak of tandpositionering of beide. Het kan erfelijk bepaald zijn, dan ben je geboren met een smalle kaak waardoor er niet voldoende ruimte is voor een compleet gebit. Als kinderen last hebben van een kruisbeet kan dit leiden tot kaakproblemen in de toekomst zoals een asymmetrische kaakgroei. Daarnaast kan het bij zowel kinderen als volwassenen zorgen voor terugtrekkend tandvlees en het schaven van de tanden over elkaar kan zorgen voor slijtage, gaatjes en een algeheel slecht gebit.

Het is belangrijk om afwijkende breedte van de bovenkaak vroegtijdig vast te stellen zodat het op tijd behandeld kan worden. Om een kruisbeet te corrigeren kan het nodig zijn om eventuele tanden en kiezen te trekken om als volgt een beugel aan te kunnen meten. Met een beugel kunnen de kaak en tanden weer rechtgezet worden. Welke beugel bij een kruisbeet wordt ingezet en hoelang je een beugel moet dragen voor een kruisbeet is afhankelijk van de ernst van de situatie. Meestal kan er bij een kruisbeet gekozen worden voor zowel een slotjesbeugel als Invisalign beugel, in combinatie met een Hyrax of MARPE/MAPE.

Soorten kruisbeet

In een gezond gebit sluiten de boventanden en ondertanden netjes op elkaar aan. Als dit niet het geval is en de tanden en kiezen niet goed op elkaar aansluiten noemen we dat kruisbeet. Er bestaan verschillende kruisbeet soorten:

  • Posterieure kruisbeet. De bovenste tandboog is niet breed genoeg. Daardoor passen de bovenste kiezen en/of snijtanden aan één of twee kanten niet goed op de onderste kiezen. Bij het dichtbijten glijdt de (bredere) onderkaak naar links of rechts, dat wordt ook wel ’dwangbeet’ genoemd.
  • Anterieure kruisbeet. Als de tanden op elkaar gesloten zijn, komen één of meerdere snijtanden van de bovenkaak achter de snijtanden van de onderkaak te staan.
  • Frontale kruisbeet. De snijtanden van de bovenkaak zitten achter de snijtanden van de onderkaak.

Kruisbeet beugel kosten

De exacte kosten van een beugel voor een kruisbeet hangt af van verschillende factoren. De ernst van de situatie, of er bijvoorbeeld een chirurgische ingreep nodig is, welke beugel er wordt aangemeten en hoelang de beugel gedragen moet worden. Voor een indicatie kun je ons tarievenoverzicht bekijken.

Meer weten over een beugel voor kruisbeet? Neem dan gerust contact met ons op, dan bespreken we samen de mogelijkheden! Wil je een beugel laten aanmeten om je gebit te corrigeren? Plan dan een virtueel consult in via de button.