fbpx

Invisalign is de merknaam van een doorzichtige beugel, ook wel aligner genoemd. Het is de eerste aanbieder van een onzichtbare beugel en hebben ervaring sinds 1997. Een Invisalign beugel helpt je gebit corrigeren en is minder opvallend dan een traditionele slotjesbeugel. Op deze pagina lees je alles over de beugel van Invisalign en waar je op moet letten bij het kiezen voor deze beugel.

Inhoudsopgave:

  1. Kosten Invisalign
  2. Invisalign beugel voor en na
  3. Wanneer Invisalign niet mogelijk
  4. Invisalign schoonmaken
  5. Invisalign ondertanden
  6. Invisalign duur behandeling
  7. Invisalign zonder attachments
  8. Elastiekjes Invisalign
  9. Werkt Invisalign?

Kosten Invisalign

De kosten van Invisalign verschillen per behandeling. Per patiënt is het afhankelijk van verschillende zaken:

De Invisalign beugel kosten lopen sterk uiteen. Laten we uitgaan van gemiddelde kosten tussen de €2.400,- en €3.500,- per behandeling. De Invisalign prijs wordt gebaseerd op de materiaalkosten (afhankelijk van het benodigde Invisalign product voor het aantal benodigde bitjes) en de tarieven van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA).

Een kleine rekensom stelt dat de Invisalign kosten per maand uitkomen tussen de honder en honderdvijftig euro per maand. Bijvoorbeeld €3.500 / 24 maanden = €145,83 per maand.

Invisalign beugel voor en na

De Invisalign beugel voor en na foto’s zijn belangrijk als je onderzoek doet naar deze beugel. Gelukkig zijn onze patiënten zo aardig geweest om hun foto’s met ons te delen. Hieronder zie je een aantal Invisalign voor en na resultaten.

<foto’s voor en na>

Na Invisalign:

Wat doe je met Invisalign na de behandeling als je rechte tanden hebt? Er bestaat altijd een kans dat tanden en kiezen na de actieve behandeling uit zichzelf kunnen gaan bewegen, ook bekend als relapse.  Deze relapse kan door meerder factoren optreden, waaronder het veranderen van de kaak door het verouderingsproces.

Daarom krijg je een retainer in combinatie met een spalk. Deze transparante beugel adviseren wij je levenslang’s nachts te dragen om de tanden op hun plek te houden aangezien de kaak levenslang van vorm veranderd. Je draagt je VIVERA retainer enkel ‘s nachts.

Zo kunnen we er samen voor zorgen dat de Invisalign beugel voor en na resultaten nagenoeg hetzelfde blijven en je niet opnieuw een beugel hoeft te dragen.

Wanneer Invisalign niet mogelijk?

Wanneer is Invisalign niet mogelijk? In veel gevallen is een beugel van Invisalign een goede optie als je een onopvallende beugel wilt. Redenen waarom het niet zou kunnen, is als je erg last hebt van ontstoken tandvlees of een onregelmatigheid in het gebit. Denk aan een ernstige diepe beet, extreme kaakafwijkingen, etc.

Sommige bewegingen gaan minder efficiënt met aligners zoals Invisalign. Een voorbeeld hiervan zijn sterk geroteerde tanden of het sluiten van een grote ruimte na verlies van een tand. Deze bewegingen willen niet altijd efficiënt werken met een doorzichtige beugel van Invisalign. Het kan dan bijvoorbeeld nodig zijn om gebruik te maken van aanvullende apparatuur als een slotjesbeugel. In sommige gevallen kan het betekenen dat je dan zelf kiest om vanaf het begin met een andere beugel te werken, zoals een slotjesbeugel. Dit werkt echter twee kanten op, sommige bewegingen zijn weer beter te maken met Invisalign dan met een slotjesbeugel.

Tijdens de planbespreking zullen we je in principe altijd de mogelijkheid bieden naast een Invisalign beugel voor een andere beugel te kiezen indien mogelijk. We zullen dan ook de voor en nadelen van ieder voorgesteld systeem bespreken zodat je zelf je keuze kunt maken. Dat het minder efficiënt werkt hoeft dus niet te betekenen dat het niet kan, de keuze is dan aan jou!

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw gebit?

Wij kijken graag samen met jou naar je persoonlijke situatie en de mogelijkheden voor jouw stralende lach met rechte tanden.

Invisalign schoonmaken

Een Invisalign beugel schoonmaken, is vaak een stuk sneller en makkelijker dan een traditionele slotjesbeugel schoonmaken. Echter, er zijn wel bepaalde voorwaarden om de beugel in optimale conditie te houden.

Ten eerste zijn er Invisalign reinigingskristallen voor je aligners. Hierbij laat je de kristallen oplossen in lauw water, laat je de beugel ongeveer een kwartier weken in het water en spoel je deze vervolgens af. De pakjes met Invisalign kristallen zijn echter vrij duur, dus goedkopere manieren zijn er ook.

Zo kun je een tandenborstel gebruiken om je aligner schoon te maken. Zo voorkom je ophopingen van vuil en bacteriën en heb je weer een frisse beugel. Gebruik liever geen tandpasta of zeep. Tandpasta en zeep zorgen ervoor dat het oppervlakte van je doorzichtige beugel opruwen, waardoor er kleine krasjes ontstaan. Dit zorgt ervoor dat de beugel meer zichtbaar is, en bovendien kan er makkelijker vuil achter blijven hangen.

Hetzelfde geldt voor pilletjes en reinigingstabletten voor je retainer. De bestanddelen van deze tabletten zijn zo sterk dat ze het plastic aantasten. Nogmaals: gebruik enkel een tandenborstel en lauw water voor het beste resultaat.

Gebruik enkel lauw water als je je Invisalign beugel wilt schoonmaken. Bij heet water kan de beugel vervormen waardoor deze niet meer goed past. Bewaar de beugel op een schone, droge en stofvrije plek als je hem uitdoet.

Een andere manier waar we veel succes mee hebben, is ultrasoon reinigen. Dit is bekend voor met name metalen voorwerpen. Denk aan ringen, kettingen, brillen, sleutels, horloges of andere sieraden. Echter, voor een beugel van Invisalign werkt dit ook erg goed. Plaats de beugel in de ultrasone reiniger, voeg water toe en een druppel waterstofperoxide en je beugel komt er een stuk schoner uit zonder beschadigingen.

En om de beugel en je mond zo schoon mogelijk te houden, is het aan te raden om na het eten altijd je tanden te poetsen. Zo blijft er geen vuil achter tussen je tanden, waardoor dit ook niet terecht komt op je aligners.

Invisalign ondertanden

Wanneer je lacht, laat je vooral je boventanden zien. Maar Invisalign werkt ook voor je ondertanden. Je kunt kiezen voor een behandeling van enkel je ondertanden, enkel de boventanden, maar het meest gebruikelijk is om Invisalign voor zowel ondertanden als boventanden gelijk te doen.

Invisalign duur behandeling

De duur van een Invisalign behandeling hangt af van jouw persoonlijke situatie. Als je slechts één scheve tand hebt, kan de behandeling vrij snel klaar zijn (6 – 8 maanden). Wanneer je meerdere tanden hebt die over elkaar heen staan (crowding) of een andere complexere situatie hebt, kan de behandeling langer duren (net zoals dat ook bij andere beugeltypes het geval is).

Een van de belangrijkste factoren voor de duur van een behandeling is dan ook jouw wens. Wat wil jij met je Invisalign behandeling bereiken? Wat is jouw doel of gewenst resultaat?  Wil je alleen esthetisch behandelen, rechte tanden in het bovenfront en onderfront, of wil je ook functioneel behandelen, bijvoorbeeld een diepe beet en overbeet aanpakken?

Wat we het meest zien is dat onze patiënten een jaar tot twee jaar behandeld worden met een onzichtbare beugel van Invisalign. Uiteraard hebben we uitschieters van minder dan een jaar tot soms wel drie jaar. De duur van de behandeling met Invisalign is daarom per persoon verschillend.

De duur van de behandeling met een doorzichtige beugel van Invisalign hangt ook af van je eigen discipline. Hoe vaker je de beugel draagt, hoe sneller je effect zal zien en hoe korter de behandeling duurt. Wij adviseren de beugel zo’n 20 tot 22 uur per dag te dragen voor een optimaal resultaat.

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw gebit?

Wij kijken graag samen met jou naar je persoonlijke situatie en de mogelijkheden voor jouw stralende lach met rechte tanden.

Invisalign zonder attachments

Invisalign zonder attachments is mogelijk. De attachments zijn kleine, tandkleurige lijmbolletjes die extra drukpunten vormen voor je tanden. Zo wordt het makkelijker om bepaalde tanden te draaien en de goede kant op te duwen.

Weet wel dat we de attachtments soms aanpassen tijdens de behandeling. Je hebt dus niet de hele behandelperiode dezelfde attachments op je tanden en ze komen ook niet op alle tanden.

Zo kan het zijn dat je begint met attachments in de eerste maanden, en vervolgens je Invisalign zonder attachments kunt dragen voor de resterende tijd.

Elastiekjes Invisalign

Hoewel het niet heel gebruikelijk is, gebruiken we soms elastiekjes met Invisalign beugels. Zo kunnen we met een klein, rubberen elastiekje bepaalde tanden draaien of bewegen, wat niet mogelijk is met enkel aligners. De elastiekjes zijn uitneembaar en kunnen elke dag vervangen worden om de mondhygiëne optimaal te houden.

De elastiekjes worden bevestigd aan een tand en een uiteinde van een andere tand die moet worden verplaatst. Zo kan de tand, of de gehele kaak, in de juiste positie gebracht worden.

Elastiekjes voor Invisalign hoeven niet de gehele behandeling gedragen te worden. Zodra het gewenste effect is bereikt, kunnen de elastiekjes verwijderd worden.

Werkt Invisalign?

Werkt Invisalign echt? Natuurlijk klinkt het als de slager die zijn eigen vlees keurt, als een orthodontist dit zegt. Echter, de Invisalign beugel voor en na foto’s spreken voor zich.

Daarnaast bestaat de techniek als sinds 1997 en zijn er vele miljoenen mensen geholpen dankzij deze onzichtbare beugel.

De vraag of Invisalign werkt, kunnen we dus volmondig met ‘ja’ beantwoorden. Al na drie maanden kun je zichtbaar verandering zien. Bovendien zul je merken dat oude bitjes niet meer passen na een tijdje, wat wederom bewijst dat je tanden bewegen en in de goede richting geduwd worden. De Invisalign na behandeling dragen is daarom niet meer nodig. Wel raden we aan om retainers te plaatsen (spalkje achter je tanden) of een doorzichtige nachtbeugel te dragen, enkel tijdens het slapen.